Cultivarea căpșunilor din semințe: teorie și practică

În mod tradițional, boabele preferate ale tuturor sunt propagate prin înrădăcinarea antenelor. Cu această metodă, toate bolile tufișului mame vor fi transmise plantelor tinere. Această problemă nu va apărea dacă creșteți răsaduri de căpșuni din semințe.

Conţinut:

Cum să alegeți un bun material de plantare?

Alegerea materialului săditor

Înmulțirea semințelor nu este potrivită pentru majoritatea căpșuni industriale... Noile bucșe produse prin această metodă vor avea caracteristici complet diferite.

Tipurile remontante de fructe de padure vor îndeplini toate așteptările. Plantele pot crește în recipiente pe pervazul ferestrei și pot da roade iarna.

Este mai dificil, dar și mai distractiv, să propagați tufișuri cu fructe mari. Șansele de succes vor crește dacă alegeți material de plantare de la producători cunoscuți.

Semințele cumpărate trebuie să aibă o rezervă de valabilitate suficientă, deoarece germinarea lor se pierde complet în 2 ani. În caz de depozitare deficitară, materiile prime își vor pierde proprietățile după un an sau chiar mai devreme.

Soiuri de căpșuni dovedite pentru înmulțirea semințelor:

 • Bagota. Boabele dulci și mari se coc destul de târziu.
 • Gourmet. Aspect timpuriu, roditor.
 • Geneva. Formează fructe mari și dulci.
 • Mutofavorit. Masa fructelor de pădure este de la 100 la 150 g.
 • Brighton. Până la îngheț, puteți sărbători cu fructe roșii închise delicioase.
 • Sahalin. Căpșunile dulci sunt recoltate din vară până toamna târziu.

Vă puteți aproviziona singur cu material de plantare. Pentru a face acest lucru, luați cele mai mari fructe de padure coapte din tufișuri sănătoase. După ce ați tăiat stratul superior de pulpă, frecați ușor fructele pe hârtie (țesătură).

Semințele sunt selectate cu atenție dintr-o masă de căpșuni complet uscată. Dacă păstrați materiile prime în sticlărie, acestea își vor păstra proprietățile timp de 4 ani.

Pentru cultivarea cu succes a căpșunilor din semințe, materialul corect de plantare este de o importanță capitală.

Sol, semințe, capacitate: pregătirea patului de sămânță

Pregătirea pre-însămânțare

Un substrat de amestec de pământ, nisip și turbă (1: 0,5: 0,5) este utilizat. Se adaugă cenușă de lemn (10%) pentru a asigura sănătatea și rezistența puieților tineri. De asemenea, în sol se introduc gunoi de grajd putrezit sau îngrășăminte minerale complexe.

Se recomandă dezinfectarea solului: distrugeți ouăle și larvele de insecte, semințele de buruieni, microorganismele dăunătoare. În acest scop, este păstrat timp de 30 de minute într-o baie de apă sau calcinat într-un cuptor. După „operație” solul este lăsat să se odihnească timp de 3 săptămâni.

Este convenabil să crească răsaduri în cutii de silicon, plastic sau lemn.

Dacă nu sunt acolo, se vor face recipiente din plastic transparente, cutii, sucuri sau pungi de chefir. Trebuie avut în vedere faptul că, din toate materialele, plasticul este cel mai puțin afectat de ciuperci. Găurile sunt făcute în fundul recipientelor, prin care excesul de umiditate va curge în timpul udării. Vasele sunt spălate cu sârguință și dezinfectate cu o soluție concentrată de permanganat de potasiu.

De asemenea, va trebui să lucrați la semințe de căpșuni foarte asemănătoare. Imediat înainte de plantare, acestea sunt înmuiate timp de 1-2 zile în ploaie sau în apă topită.Lichidul se schimbă de mai multe ori pe zi. Rezultatul este dizolvarea inhibitorilor utilizați pentru tratarea semințelor achiziționate și accelerarea germinării. Unii grădinari folosesc stimulente de creștere pentru înmuiere. Materialul de plantare se păstrează 2-3 zile într-un țesut înmuiat în ele. Regimul optim de temperatură pentru umflare este de 15-160C.

Stratificarea este o procedură menită să mărească imunitatea materiilor prime, să îmbunătățească germinarea și germinarea.

Materialul de plantare este păstrat la frigider într-un mediu umed timp de 30 de zile. Este important să preveniți uscarea semințelor. Etapele pregătitoare înainte de însămânțare vor asigura germinarea rapidă a semințelor și sănătatea răsadurilor.

Modalități de plantare a semințelor de căpșuni

Modalități de plantare a semințelor de căpșuni

Nu există restricții stricte cu privire la timpul de însămânțare a culturilor în sol. Acest lucru se face în ianuarie și aprilie. După cum arată practica, răsadurile de iarnă sunt cele mai puternice.

Opțiunea 1 „De la frigider - direct la sol”. Procedura de însămânțare:

 • Umpleți recipientul cu sol pregătit.
 • Sigilați-l și umeziți-l cu apă dintr-o sticlă de pulverizare.
 • Întindeți ușor semințele folosind o pensetă, o scobitoare sau un chibrit ascuțit.
 • Materia primă nu este acoperită cu pământ, ci pur și simplu apăsată pe ea.
 • Închideți recipientul cu un capac și puneți-l într-un loc cald și luminos, dar nu în lumina directă a soarelui. Semințele uscate nu vor germina.

Găurile din capac vor asigura o circulație suficientă a aerului. Recipientul în sine nu trebuie deschis pentru prima dată: se formează un microclimat cald, condensul pe pereții vaselor „toarnă” semințele.

Controlați procesul de germinare observând prin capacul transparent. Dacă este uscat, aveți nevoie de umiditate. Când există prea multe picături pe adăpost, culturile sunt ventilate.

Opțiunea 2 „Două într-una: aterizare și stratificare”. Pașii principali:

 • Se toarnă pământul umed într-un recipient, lăsând 2-3 cm până la marginea superioară.
 • Așezați zăpada deasupra, apăsând ușor.
 • Așezați materialul săditor înmuiat.
 • Închideți capacul.
 • Se lasă la frigider timp de 14 zile.
 • Zăpada care se topește încet va trage puțin semințele sub sol. Umiditatea din acesta este suficientă timp de 2 săptămâni.

Este încă necesar să controlați procesul, dacă este necesar, aranjând ventilația și udarea. După 2 săptămâni, recipientul este scos și căpșunile continuă să încolțească în căldură.

Opțiunea 3 „Tablete de turbă”:

 • Mijloacele pentru cultivarea răsadurilor sunt preparate prin înmuierea lor într-un castron cu apă. Vor absorbi lichidul și se vor umfla. Se adaugă apă până când tabletele nu mai cresc volumul.
 • Sămânța este plasată în cavitatea centrală a comprimatului finit. Nu stropi nimic deasupra. Dacă este necesar, se toarnă prin palet.

Diferitele metode de însămânțare a căpșunilor vă permit să experimentați și să găsiți modalitatea preferată de a obține tufișuri tinere.

Scufundați răsaduri

Scufundați răsaduri

Cu o plantare reușită și o întreținere adecvată a containerelor, răsadurile vor apărea în 3-5 săptămâni. În tot acest timp, este important să se monitorizeze umiditatea solului. Când apar lăstari, acestea sunt prevăzute cu o iluminare bună. Temperatura este menținută la nivelul de 20-240C. Când apar tufișuri cu drepturi depline, adăpostul din container este îndepărtat definitiv.

Răsaduri, care au format 3 frunze, aveți nevoie de:

 • Se transferă într-un castron separat. Dimensiunea sa optimă este de 5x5 cm. Ghivecele din turbă și plastic, sunt potrivite cupele de unică folosință.
 • Găurile trebuie făcute în fundul recipientului pentru a preveni stagnarea apei. Pietricele mici și cojile de nuci sunt folosite ca drenaj.
 • Solul folosit pentru a umple cupele este umezit. În ceea ce privește compoziția, este la fel ca la semințe, cu o singură excepție: rășina arborelui este înlocuită cu îngrășăminte complexe (2-3 g la 1 kg de substrat).
 • După ce a făcut o mică gaură, se plantează căpșuni. Trebuie să acționați foarte atent folosind un chibrit sau o scobitoare.

Plantele nu trebuie îngropate prea adânc: inima cu frunze ar trebui să fie la suprafață. Se întâmplă ca mugurii să aibă timp să dobândească un sistem rădăcină și să fie strâns legați unul de celălalt. Va trebui să separați cu atenție răsadurile cu o furculiță, îmbibând solul cu apă.

Pentru prima dată, este mai bine să ascundeți căpșunile plantate de lumina directă a soarelui. Îngrijirea suplimentară a plantelor este destul de simplă și constă în udarea regulată și slăbirea solului.

Căpșuni culese va crește în containere până la plantare pe amplasament. În această perioadă, la tufiș se formează un rizom ramificat, tulpinile sunt compactate. Planta poate dobândi și pedunculi, care vor trebui îndepărtați fără milă. Definiția răsadurilor în recipiente separate este cheia dezvoltării sale active înainte de plantare în teren deschis.

Cum să pregătiți parcela și căpșunile pentru plantare?

Cum să pregătiți parcela și căpșunile pentru plantare

După ce așteptați mijlocul lunii iunie, puteți începe să plantați tufișuri pentru ședere permanentă. Răsadurile trebuie să fie pregătite pentru un astfel de eveniment. Din aprilie, recipientele cu căpșuni sunt scoase în aer curat. Faceți acest lucru în timpul zilei și numai timp de 1-2 ore dacă temperatura este peste 0С. Când se încălzește, timpul petrecut afară crește treptat.

Înainte de plantare, tufișurile încetează în general să fie aduse în cameră.

Căpșunile se vor descurca bine în sol fertil, destul de slăbit. Solul poate fi îmbogățit cu humus sau compost. Toamna, zona pentru răsaduri este săpată până la 30 cm adâncime, iar primăvara sunt grapate cu 14 cm.

Cum să plantați răsaduri de căpșuni:

 1. Pentru plantare, alegeți dimineața unei zile înnorate.
 2. Găurile sunt pregătite păstrând o distanță de 15 cm.
 3. Distanța între rânduri - 25 cm.
 4. Este important să alegeți cu succes adâncimea găurii: rădăcina ar trebui să fie în pământ, iar frunzele de deasupra ei. Ignorarea acestei reguli va duce la moartea plantei.

O rădăcină excesiv îngropată se va dezvolta slab și aproape de suprafață se va usca. Utilizarea tabletelor de turbă simplifică foarte mult procesul de transfer al răsadurilor pe sit.

Ei vor prinde rădăcini cu succes în câmpul deschis plantate corect tufișuri întărite. Randamentul recoltei nu este deloc afectat de metoda de cultivare a acesteia. Căpșunile obținute din semințe vor începe să dea roade în al doilea an.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | căpșună