Gloxinia în creștere din semințe: pregătirea semințelor, însămânțarea și îngrijirea

Gloxinia este una dintre cele mai iubite și comune plante în rândul cultivatorilor de flori. Florile mari strălucitoare, planta nepretențioasă au fost foarte apreciate. Popularitatea sa este în creștere, deoarece în fiecare an apar din ce în ce mai multe soiuri noi cu gramofoane și culori fanteziste.

Conţinut:

Informații generale despre gloxinia

Informații generale despre gloxinia

Gloxinia este perene o planta care apartine familiei Gesneriaceae. Patria sa este pădurile tropicale din Brazilia. Unde are loc anotimpul ploios. În această perioadă, planta acumulează substanțe nutritive și umiditate în tubercul și înflorește abundent.

Când vine timpul de odihnă, gloxinia își varsă frunzele și „adoarme”.

Un astfel de sistem de viață este comun pentru plantele de interior, domesticite. În fiecare an, pentru perioada de iarnă, floarea pleacă pentru o perioadă inactivă. În acest moment, oala este transferată într-un loc întunecat și uneori udată.

Caracteristicile florii:

 • Gloxinia este un arbust mic cu tulpini cărnoase, suculente.
 • Pe pețiolele de dimensiuni medii, există frunze mari, în formă ovală. Sunt vopsite într-un ton verde închis sau verde cu vene pronunțate de culoare verde deschis din partea superioară, partea inferioară este verde deschis.
 • Pe pedunculii înalți, se formează flori mari simple sau duble, a căror culoare depinde de soiul de plante.
 • Forma lor seamănă cu un gramofon.
 • Sistemul radicular este un tubercul rotunjit.

Îngrijire

Îngrijire

Gloxinia este o plantă fotofilă, dar nu tolerează căldura și lumina directă a soarelui. Prin urmare, trebuie așezat pe un pervaz bine luminat, cu umbră ușoară. În locurile întunecate, tulpinile plantei se întind și devin subțiri, iar înflorirea este săracă sau absentă cu totul.

Temperatura aerului în timpul sezonului de creștere ar trebui să fie între 18-25 grade Celsius.

Când temperatura crește peste 28 de grade, planta încetinește în creștere, deoarece primește o supraîncălzire puternică. În același timp, frunzele și florile încep să se estompeze. Se recomandă așezarea ghiveciului într-un loc mai răcoros.

Udarea plantei:

 • În timpul creșterii și înfloririi, este necesar să udați tufișul în mod regulat și abundent.
 • Gloxinia are nevoie, de asemenea, de aer umed constant în camera în care crește. Pentru a face acest lucru, se recomandă instalarea unui umidificator sau pulverizarea regulată a aerului din jurul florii cu o sticlă de pulverizare.
 • Este imposibil să pulverizați floarea însăși; dacă apa ajunge pe frunze sau flori, acestea pot începe să putrezească.

Gloxinia are nevoie regulat pansament... Pentru a face acest lucru, utilizați îngrășăminte pentru plantele de interior înflorite, care trebuie aplicate o dată pe săptămână, de la mijlocul primăverii până la sfârșitul verii. Hrănirea bogată în azot trebuie evitată deoarece acest lucru poate duce la creșterea violentă a frunzelor și la scăderea cantității înflorire.

„Perioada de odihnă” în gloxinia

„Perioada de odihnă” în gloxinia

Gloxinia este una dintre acele flori care se odihnesc în fiecare an în timpul iernii. Acest lucru este deosebit de important pentru plantele mature. La începutul lunii octombrie, frunzele încep să se ofilească la flori, tulpinile se usucă. Pentru soiurile care înfloresc toamna, există mai multe etape de pregătire.

La mijlocul lunii septembrie, puteți începe să reduceți cantitatea și frecvența udării, precum și să eliminați toate hrănire... Transferați vasul într-un loc umbrit. Gloxinia va începe să se mute într-o stare latentă. Când frunzele și ramurile plantei sunt suficient de uscate, acestea sunt complet tăiate.

Ghiveciul este plasat într-un loc întunecat și răcoros, unde temperatura ambiantă este în intervalul de 10-13 grade Celsius.

Planta ar trebui să fie în această stare până în februarie. Îngrijirea Gloxinia în repaus constă în udare, care trebuie efectuată de 2 ori pe lună cu apă caldă. În același timp, încercați să preveniți pătrunderea apei pe tubercul.

Pentru gloxinii anuale, în care tuberculul nu a avut încă timp să se formeze, nu este necesară o perioadă de odihnă. Ei trebuie să asigure iluminare și udare adecvate. Temperatura aerului nu trebuie să depășească 19 grade. În astfel de condiții, lăstarii nu se vor întinde și vor deveni mai subțiri.

La sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, tuberculii gloxinia încep să se trezească, acest lucru poate fi văzut de micii muguri care au apărut pe ei.

Recomandat în această perioadă transplant plantați într-un ghiveci cu un sol fertil nou. Mai mult, după plantare, vârful tuberculului trebuie să fie ușor vizibil la suprafață. După transplant udare este necesar să începeți în 5-7 zile, astfel încât tuberculul să nu înceapă să putrezească. După această perioadă, planta este udată moderat timp de încă 1-2 săptămâni, iar apoi trec la modul normal.

Crescând din semințe

Crescând din semințe

Gloxinia se înmulțește cu ajutorul sămânță și butași cu frunze. Semințe pot fi achiziționate de la orice magazin de flori sau online. În ciuda faptului că acest proces este destul de laborios, rezultatul este un număr mare de plante care vor da primele flori în șase luni.

Reproducerea prin semințe:

 • Pentru ca tufișurile să înflorească la începutul verii, semănatul trebuie făcut în ianuarie. Pentru a face acest lucru, trebuie să pregătiți un recipient, drenaj și sol.
 • Orice recipient din plastic este potrivit, nu mai mult de 10 cm înălțime și cel puțin 5 cm înălțime.
 • Drenajul este așezat în partea de jos, iar deasupra solul fertil este turnat, acesta putând fi achiziționat de la o florărie.
 • Înainte de a pune semințele, udați solul astfel încât să fie umed și semințele să se lipească de el cu ușurință.
 • După însămânțare, peste recipient trebuie construită o seră.
 • Răsadurile sunt transferate într-un loc bine luminat și cald, sera este ventilată periodic, iar semințele sunt udate cu o sticlă de pulverizare.
 • Răsadurile vor apărea în 1,5-2 săptămâni.
 • Când apar 2 frunze adulte pe muguri, pot picaj în grupuri mici în recipiente separate. Astfel de culegeri vor trebui făcute de încă 2-3 ori când tufișurile cresc și încep să atingă frunzele.
 • Ultima dată când fiecare gloxinia este plantată în ghivece sau pahare mici separate pentru dezvoltare ulterioară.
 • Când mugurii sunt legați de tufișuri, planta poate fi transferată într-un vas mic.

Cu frunze butași poate fi tăiat din tufiș pe tot parcursul sezonului de creștere. Dacă începeți înrădăcinarea la începutul verii, atunci până la sfârșitul sezonului tufișul tânăr va da flori. O frunză mare sănătoasă este potrivită pentru tăiere, care este tăiată în așa fel încât să rămână doar 2-3 cm din pețiol.

Poate fi înrădăcinat în apă sau nisip de râu. În primul caz, pețiolul este coborât în ​​apă, astfel încât vulpea să nu ajungă la el. Este convenabil să faceți acest lucru pe o placă adâncă, așezând plăcile de frunze în jurul marginilor și coborând pețiolii în apă.

Înrădăcinarea are loc în 0,5-1,5 luni.

Când înrădăcinați nisipul de râu deasupra frunzelor, este necesar să faceți o seră sau să acoperiți fiecare separat cu un pahar sau borcan. Este necesar să puneți spumă sau așchii de lemn sub placa de tablă, astfel încât să nu intre în contact cu nisipul. Când se formează un tubercul pe o frunză, puteți transplant într-o oală mică.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Gloxinia este susceptibilă la fungice bolicare poate apărea atunci când solul este udat sau în timpul schimbărilor bruște de temperatură.Acest proces trebuie urmat și atunci când apare o boală, utilizați mijloace speciale sau tăiați complet partea superioară a tufișului și dezinfectați tuberculul într-o soluție de mangan și transplant într-o oală nouă, cu drenaj proaspăt și sol.

De asemenea, bolile pot apărea cu îngrijirea necorespunzătoare a plantelor.

De exemplu, îngălbenirea frunzelor poate însemna că nu există suficient magneziu în sol sau că tufa este supra-umezită la udare. Uscarea frunzelor la margini sau apariția petelor uscate pe lama frunzelor indică aer uscat și arsuri din lumina directă a soarelui.

Creştere Gloxinia din semințe la domiciliu este o chestiune destul de simplă, ca urmare a căreia se obține un număr mare de tufișuri înflorite sănătoase. Întreținerea ușoară și varietatea soiurilor au făcut-o indispensabilă în decorarea interioară.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.